Principală  —  Pamflet   —   Şelin cheamă Rusia în R.Moldova

Şelin cheamă Rusia în R.Moldova

Declaraţia Preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Şelin, la masa rotundă „Moldova-Rusia: dialog pentru viitor”

În perioada anilor 1812-1917, cînd Moldova, pe atunci Basarabia era parte a Imperiului Rus, poporul moldovenesc a beneficiat de libertate şi prosperitate.

Pe timpul ocupaţiei Moldovei, de către Regatul Român nu a fost construită nici o clădire, nici o fabrică, şcoli sau instituţii medicale.

Perioada istorică, cînd Republica Sovietică Socialistă Moldovenească parte a Uniunii Sovietice, în urma Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost eliberat poporul nostru de sub ocupaţia nazistă, am ajuns la nivelul dezvoltării societăţii noastre la cele mai înalte standarde din lume a civilizaţiei moderne.

Timp de 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, autorităţile statului nostru nu au reuşit  să redobîndească încrederea oamenilor faţă de stat. Iar motivul este că autorităţile nu au elaborat nici un model economic de dezvoltare a statului, care ar rezolva problema acumulată în societatea noastră încă din perioada Uniunii Sovietice.

UE şi SUA au profitat de lipsa proceselor de integrare în CSI, practic, fiind pusă în aplicare gestionarea statului nostru de astăzi.

Moldovenii, în fiecare zi par mult mai convinşi că valorile spirituale, culturale, lingvistice ale statelor Uniunii Europene le sunt mai aproape decît cele cu popoarele frăţeşti din fosta Uniune Sovietică, cu care ne leagă un trecut. În aspectul dezvoltării economice, Republica Moldova nu a primit sprijin din partea ţărilor occidentale, ci mai degrabă recunoaşte că Moldova poate satisface interesele UE prin pieţi de desfacere a produsele lor, întărind economia lor, iar piaţa din Republica Moldova fiind o garanţie de păstrare a locurilor de muncă în statele europene.

Propunerea, care astăzi încă mai stă pe ordinea de zi, care ar putea rezolva rapid şi eficient toate problemele acumulate în societatea noastră – este aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. Social-democraţii sunt determinaţi de a uni societatea moldovenească cu scopul de a realiza „Idea Naţională de renaştere a Moldovei”, prin comasarea intereselor economice şi politice ale statelor CSI şi UE pe teritoriul Moldovei.

Integritatea teritorială a Republicii Moldova, protecţia drepturilor minorităţilor, dezvoltarea culturii, limbilor tuturor grupurilor etnice ale poporului nostru este posibilă prin federalizarea Republicii Moldova.

Analiştii politici, jurnalişti, organizaţii publice finanţate din străinătate, în fiecare zi se ocupă de discreditarea Rusiei moderne şi promovarea beneficiilor aderării Moldovei la UE. Rusia, timp de două secole, nu doar o dată a venit în ajutorul Republicii Moldova, şi acest lucru s-a întâmplat în cel mai dificil moment pentru poporul moldovenesc.

Statul vecin, România a început să pună în funcţiune planul său de absorbţie a societăţii noastre, stabilind cu traiul pe teritoriul Moldovei cetăţeni români de etnie romi. Televiziunea publică închide emisiunile în limba rusă, iar posturile ruseşti, în orele „comode” pentru cetăţeni transmit emisiuni în limba moldovenească  şi, adesea, cu un conţinut anti-rus.

Solicităm Federaţiei Ruse să sprijine Republica Moldova, prin extinderea domeniul de activitate al Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova

(Variantă prescurtată, dar neredactată)